Esteu aquí: Inici / Idees en moviment

Projectes que ens mouen!

 

Bones idees:

A Vilanova i la Geltrú ha tingut lloc la 2a edició de la jornada de biblioteques inclusives per tal de compartir projectes i experiències d'accessibilitat a la lectura
Al llarg del dia es van posar damunt de la taula qüestions com ara com fer accessibles les biblioteques als diferents col·lectius o com organitzar una activitat inclusiva. La jornada va tenir una màxima afluència de biblioteques d'arreu de Catalunya per tal de compartir experiències i projectes, alhora, s'han presentant alguns dels projectes que es duen a terme a les biblioteques de VNG per a la inclusió i accessibilitat de tots els públics.
Els determinants socials de la salut i la detecció i desenvolupament d'actius comunitaris, temes clau en la 8a edició de la jornada de la inclusió social a Vilanova i la Geltrú
El dijous 29 de novembre del 2018 ha tingut lloc la 8a edició de la jornada de la inclusió social a VNG i ha comptat amb una norantena de persones d'arreu de Catalunya, moltes d'aquestes vinculades al sector social i sanitari. Enguany la jornada ha combinat un format més acadèmic, amb una taula rodona i la presentació de projectes de caire social i comunitari per a gent gran, joves i la promoció de la salut mental.
Ja estan obertes les inscripcions per a la 8a edició de la Jornada de la Inclusió Social a VNG i que enguany abordarà les desigualtats en la salut i la intervenció comunitària.
Quin és l'impacte dels determinants socials en la nostra salut? Voleu conèixer projectes de prevenció i promoció comunitària de la salut de les persones? Són algunes de les preguntes a les que tractarà de donar resposta la Jornada de la Inclusió Social a VNG d'enguany que tindrà lloc el dijous 29 de novembre de 9 a 14 h al Neàpolis de Vilanova i la Geltrú. Us hi esperem !
Vilanova i la Geltrú passa a formar part de la xarxa de territoris que compten dins del seu teixit comercial amb una Botiga Amiga, l'establiment número onze del grup.
La cadena Botiga Amiga, de la Fundació Formació i Treball, forma part de Moda Re, projecte estatal que promou l'economia solidària i està impulsat per Càritas Española. Aquest projecte, a més de generar feina per a persones en situació d'exclusió social al territori, reverteix tots els seus ingressos en programes de formació i inserció laboral per a persones vulnerables.
VNG celebra la Setmana de la Salut Mental. Des del 4 fins al 10 d’octubre, "Dia de la Salut Mental", s'oferiran conferències i debats, a més d'una jornada plena d'activitats
La Taula de Salut Mental del Garraf, de la qual forma part l'Ajuntament de VNG, ha organitzat diverses activitats per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental al voltant del dia 10 d'octubre. La TSMG és una iniciativa comarcal que compta amb ajuntaments i entitats implicades i que pretén donar una major atenció al col·lectiu de persones afectades per malalties mentals. Un espai d'intercanvi d'informació, de reflexió, de coordinació i d'investigació per trobar solucions a les problemàtiques en matèria de salut mental del territori i per facilitar l'accés als recursos i serveis existents a través de polítiques i accions de proximitat.
Trobada de grups de joves LGTB a VNG per tal d'elaborar un vídeo per sensibilitzar els joves sobre la realitat dels joves, gais, lesbianes, transexuals, bisexuals o queer.
Aquest dissabte 29 de setembre ha començat el projecte de treball conjunt del Grup de joves LGTB de Vilanova i la Geltrú i els grups de joves del Programa d'acció socioeducativa "A partir del carrer" dels districtes de Sants i Les Corts de Barcelona, dinamitzat per l'Associació Pandora.
En marxa la 15a de l'Economia Social i Solidària a l'Alt Penedès i el Garraf. VNG acull algunes de les activitats programades
Al llarg de dues setmanes es duran a terme més d'una trentena d'activitats adreçades a tot tipus de públic. A VNG, divendres 28 de setembre hi haurà una conferència i la projecció d'un documental, dissabte un espai de jocs i tallers, dimarts una taula rodona i dimecres una xerrada sobre habitatge”. La quinzena de l'economia social i solidària és una iniciativa de l'Ateneu Cooperatiu Coopsetània Alt Penedès-Garraf.
Ja podeu consultar les formacions adreçades a entitats de VNG en el marc del Pla de formació per a entitats sense ànim de lucre. Els cursos són gratuïts i cal inscripció prèvia
L'Oficina d'Entitats de Vilanova i la Geltrú organitza diverses formacions gratuïtes adreçades als membres de la junta de les entitats i associacions del Registre Municipal d'Entitats i altres persones relacionades amb el món associatiu. Les formació són sobre la dispensació responsable d'alcohol, la protecció de dades, o l'oci i les violències sexuals. A més del teixit associatiu s'hi poden apuntar persones que treballen, persones que fan voluntariat a Vilanova i la Geltrú.
Es posa en marxa un nou grup de suport emocional a VNG per a persones cuidadores a la Plataforma Centre Multiserveis
Ser cuidador significa dedicar la major part del teu temps a l'altre, acompanyant-lo i atenent les seves necessitats bàsiques. Per tal d'oferir la millor cura a una persona depenent, la persona cuidadora també ha de tenir cura d'ella mateixa. Aquest és un servei de suport psicològic per a persones cuidadores no professionals. És una iniciativa dels Serveis Socials municipals, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Les persones interessades en aquest tipus de suport per a familiars de cuidadors poden adreçar-se a Serveis Socials
Curs gratuït "Violències masclistes en espais públics, oci i lúdics", acostament cap a la intervenció i abordatge de violències masclistes, sexuals i contra el col·lectiu LGTBI
Aquest curs té l'objectiu de capacitar a professionals i personal de referència per a la identificació de de conductes violentes en els seus diferents estadis, així com la dotació d'eines per a la intervenció i aplicació de la normativa actual. Curs l'organitza el CUM, Campus Universitari de la Mediterrània.
S'ha habilitat el Molí de Mar de VNG, edifici de propietat de la Generalitat de Catalunya, com a casa d'acollida per a menors estrangers no acompanyats
L'Ajuntament de VNG col·laborarà amb la DGAIA (Direcció d'Atenció a la Infància i Adolescència) per a facilitar la integració d'aquests joves a la ciutat a través de la participació associativa, cultural, esportiva, lúdica o del voluntariat social. A Catalunya s'ha triplicat l'arribada dels menors estrangers no acompanyats en els darrersr 3 anys.
L'Economat de VNG torna a organitzar tallers per a fomentar hàbits d'alimentació saludable de la població en general. Aquests tallers estan oberts a tothom. Us animem a participar !
Els tallers seran el dilluns 17 de setembre de 10 a 12h i el dilluns 24 de setembre de 17 a 19 h al Centre Cívic de La Geltrú. Aquests tallers estan oberts a tothom que hi vulgui participar. Descobreix com fer cuscús de verdures i vedella i un dolç amb pollastre Cal inscripció prèvia !
Al setembre s'inicia un nou grup de suport emocional i ajuda mútua per a persones cuidadores no professionals a VNG, un recurs de suport psicològic per evitar la soledat i disminuir l'estrès dels efectes de la sobrecàrrega familiar
Aquest servei es desenvolupa a càrrec de Serveis Socials municipals de l'Ajuntament de VNG amb el suport de la Diputació de BCN. No es planteja com un curs de formació, sinó que ofereix suport als cuidadors de persones adultes amb dependència per tal que puguin compartir experiències, coneixements i inquietuds. Les persones interessades per formar part del grup es poden adreçar a l'Equip d'Atenció a la Dependència de Serveis Socials.
La 8a jornada de la Inclusió Social a VNG tractarà sobre l'impacte de les desigualtats socials en la salut de les persones i com revertir els efectes de l'inequitat en la salut
Com cada any, l'Oficina Tècnica d'Inclusió Social de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organiztem una jornada on aprofundim sobre alguna temàtica d'inclusió social per tal de transferir coneixement i sensibilitzar sobre aquesta. Enguany la protagonista és la salut de les persones i comptarem amb ponents de primera referents en la recerca acadèmica sobre els determinants socials de la salut i la intervenció comunitària. Tindrà lloc el dijous 29 de novembre al Neàpolis de VNG. Reserveu-vos-ho a l'agenda que us esperem un any més !
Campanya per garantir àpats equilibrats durant l'estiu mitjançant l'entrega d'aliments frescos a les famílies amb infants i adolescents.
La campanya per pal·liar la vulnerabilitat alimentària durant el període de vacances escolars es torna a gestionar des de l'Economat i Càritas, i amb el suport de les persones voluntàries d'aquests serveis. Aquesta campanya és possible gràcies al conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Garraf, Càritas i Creu Roja i que garanteix un àpat diari als menors d'edat de la comarca en situació de vulnerabilitat alimentària.
Exposició sobre els "600 anys del poble gitano a Catalunya" a la Casa del Mar de VNG que es podrà visitar fins el 20 de juliol
L'any 2001 el Parlament de Catalunya va reconèixer la identitat del poble gitano i el valor de la seva cultura com a salvaguarda de la seva realitat històrica, i va instar el Govern a contribuir a difondre el reconeixement de la cultura gitana i del seu valor per a la societat catalana. La mostra itinerant s'emmarca en el conjunt d'accions i línies de treball recollides al Pla Integral del poble gitano a Catalunya 2017-2020, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat. Una de les finalitats d'aquest Pla és la difusió i el coneixement del poble gitano i la seva cultura, com a punt bàsic del reconeixement institucional vers aquest poble.
Sabíeu que quan les temperatures són anormalment altes durant un parell de dies, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut ? És per això que es posa en marxa el protocol per a l'onada de calor per tal de promoure hàbits saludables
Els serveis socials municipals i la Regidoria de Gent Gran vetllen especialment per un dels col·lectius més vulnerables: vers les persones grans, especialment si són més grans de 75 anys, si tenen alguna discapacitat o malaltia, persones fràgils que viuen soles, sense o amb insuficient suport familiar, o bé que viuen en habitatges amb dèficits de climatització.
Avui es presenta la Diagnosi d'Economia Social i Solidària a VNG, a càrrec dels àmbits d'Empresa i Economia Social de l'Ajuntament. Què en sabem ? Quin tipus d'activitat realitzen ? Això i molt més es presentarà avui al Foment Vilanoví de 19 a 21h
Amb aquest acte es vol presentar els resultats d'aquest estudi, la seva Diagnosi, que recull els primers indicadors que serviran per ajudar a conèixer i posar en valor l'impacte de l'economia social i solidària que es genera a la nostra ciutat. Cooperatives, societats laborals, fundacions, centres especials de treball.. quin teixit econòmic social hi ha a VNG.
Pla de formació per a entitats sense ànim de lucre a VNG aquest juliol 2018. Cal inscripció prèvia a la carpeta ciutadana o a l'oficina d'entitats. T'hi esperem !
L'Oficina d'Entitats organitza per a aquest juliol un Pla de formació per a entitats sense ànim de lucre, que inclou tres tallers amb temàtica ben diversa, que es realitzaran al Centre Cívic de Sant Joan. Temes com l'abordatge de la dispensació responsable d'alcohol, la identificació i prevenció de les violències sexuals en els espais d'oci i la protecció de dades personals de les entitats.
Es presenta el protocol d'abordatge al maltractament a les persones grans a VNG per tal de treballar en comú per a una intervenció més eficient i garantir els drets i la protecció de les persones grans
En els darrers anys s'ha pogut constatar que el maltractament o tracte inadequat a les persones grans s'està fent cada cop més visible com a conseqüència de l'allargament de de l'esperança de vida i l'augment de les persones grans. El dijous 18 de juny va tenir lloc la presentació d'aquest protocol que neix fruit de la necessitat per part de tots els agents i dispositius implicats a VNG de donar resposta en situacions de maltractament a la gent gran, consensuant instruments i un mètode de treball en comú.
VNG s'adhereix a la comunitat Dementia Friendly, fent de la nostra una ciutat pionera en l'adhesió en aquesta comunitat amable i acollidora per a les persones amb alguna malaltia neurodegenerativa i/o deteriorament cognitiu
Una de les accions d'aquesta campanya és que inclou un Decàleg de Bones Pràctiques que ha fet l'Espai Social de la Fundació Catalunya-La Pedrera per a persones amb dèficits de memòria. Aquesta campanya compta amb el suport de Gent Gran de la la Regidoria de Polítiques d'Atenció a la Ciutadania
En motiu del #28J, Diada Internacional de l'Alliberament LGTBI, a VNG es celebren un seguit d'activitats per a commemorar l'acte
El 28 de juny es dinamitzaran actes com la lectura del manifest, l'inauguració de bancs amb colors trans i projeccions de pel·lícules en relació al Dia Internacional de l'Alliberament Lesbià, Gai, Transsesxual, Bisexual i Intersexual. Organitza les activitats la Regidoria de Convivència i Equitat de VNG.
L'oficina tècnica d'inclusió social de l'Ajuntament de VNG organitza el 19 de juny una jornada de tallers propositius amb diferents agents de la ciutat per tal de definir accions del que serà el nou pla d'acció d'inclusió social a VNG.
Des de vng[in]clusió, Pla Local d'Inclusió Social de l'Ajuntament de VNG, portem mesos treballant per al que serà el nou pla d'acció per a la inclusió social 2018-2022 amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Ets jove i de VNG ? No saps què fer aquest estiu ? Això et pot interessar: es presenta l'Estiu Mogut 2018, activitats per a joves de 14 a 18 anys durant el mes de juliol
Aquesta segona edició de l'Estiu Mogut ofereix tallers i activitats per facilitar eines d'aprenentatge i l'adquisició de noves capacitats i habilitats als i les participants amb un enfocament lúdic i participatiu. Això ho organitza la Regidoria de Joventut, Infància i Adolescència, conjuntament amb l'Oficina Jove.
Un grup d’infants dels Centres Oberts de VNG experimenten sobre programació, robòtica i electrònica a través de tallers sobre inclusió digital
Neàpolis, a través del programa Tecnokids, organitza tallers d’inclusió digital entre els i les més joves per tal de promoure la immersió en el coneixement científic i la tecnologia. El taller és una acció preventiva més des de l'Agència d'Innovació Pública per ajudar a evitar la fractura digital assegurant l'accés a la tecnologia i el coneixement al nombre més gran de col·lectius possibles.
Serveis Socials de Vilanova i la Geltrú ofereix formació per a la promoció i sensibilització en l'estalvi energètic. Això ho ha fet a través de l'organització de dos tallers grupals on s'han donat pautes per a l'estalvi energètic en l'àmbit domèstic
Sota el títol "Estalvia en la factura de l'energia", aquests dos tallers han respost a les següents qüestions sobre l'economia de la llar: "podem contractar la llum o l'aigua d'una manera més econòmica" ? "què pagem a les factures" ? "podem accedir a bonificacions socials" ? o "quins són els consells d'estalvi més utils"?
Xerrada "Tinc un fill/a amb TEA (Trastorn Espectre Autista)" aquest dijous 24 de maig de 18 a 19.30h a l'IMET a càrrec de l'Associació Autisme amb Futur.
L'objectu d'aquesta xerrada és donar informació i respondre dubtes a les famílies que tenen un fill/a amb TEA des del punt de vista de la família i associatiu. La xerrada anirà a càrrec de l'Associació Autisme amb Futur. Aquesta és una de les activitats que té lloc en el Cicle de Xerrades de l'IMET 2017-2018. La inscripció és gratuïta i les places limitades.
Xerrada "Invisibles", jornada formativa al voltant de la diversitat cultural i la convivència el dilluns 21 de maig de 18 a 20h a la Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell
Aaquesta activitat s'organitza en motiu del Dia Mundial de la Diversitat cultural i el Desenvolupament. "Invisibles" és un projecte musical que narra en forma de fotografies musicals el procés migratori, sud-nord, intentant copsar l'essència emocional i vital de cadascun dels moments importants que el migrant sud-saharià ha d'afrontar en tot aquest viatge.
Torna la Festa per a una Societat Inclusiva a la comarca del Garraf sota el lema "Construir en diversitat per viure en igualtat", que enguany es celebrarà a Sitges
La 15a edició es celebrarà dissabte 26 de maig a Sitges, amb l'objectiu de contribuir a sensibilitzar l'opinió pública a favor d'una escola, un mercat laboral i una societat per a tothom. Aquesta festa l'organitza la Coordinadora d'àmbit comarcal d'entitats, centres, ciutadans i ciutadanes de la Festa, i la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva al Garraf.
V Festa de la Diversitat Cultural a VNG el divendres 11 de maig de 17 a 22.30 a la plaça de la vila. Comptem amb tu !
Aquesta festa ja és una cita consolidada a la ciutat on es mostren entitats, cultures i projectes on tothom hi pot participar. Tothom qui passi per la plaça podrà gaudir i participar de jocs, tallers, espectacles i gastronomia d'arreu del món. Una festa que es va celebrar per primera vegada l'any 2014, en commemoració del Dia Mundial de la Diversitat Cultural i el Desenvolupament, amb l'objectiu de promoure el reconeixement de les diverses cultures presents a la ciutat i de donar a conèixer les entitats que treballen, dia a dia, per afavorir la convivència des del respecte a la diferència.