Esteu aquí: Inici / Idees en moviment / Els determinants socials de la salut i la detecció i desenvolupament d'actius comunitaris, temes clau en la 8a edició de la jornada de la inclusió social a Vilanova i la Geltrú
El dijous 29 de novembre del 2018 ha tingut lloc la 8a edició de la jornada de la inclusió social a VNG i ha comptat amb una norantena de persones d'arreu de Catalunya, moltes d'aquestes vinculades al sector social i sanitari. Enguany la jornada ha combinat un format més acadèmic, amb una taula rodona i la presentació de projectes de caire social i comunitari per a gent gran, joves i la promoció de la salut mental.

Per vuitè any consecutiu s'ha dut a terme la Jornada de la Inclusió Social a Vilanova i la Geltrú, esdeveniment en el que es fa divulgació i sensibilització sobre diferents temes relacionats amb la inclusió social. La Jornada ha estat conduïda i moderada per la periodista Carla Benito, coordinadora del Diari de la Sanitat, i ha servit per reflexionar sobre l'impacte dels determinants socials en la nostra salut, o sobre què es pot fer des del vessant comunitari de la salut pública per intervenir-hi i prevenir-ne els efectes.

La complexitat de la salut

En Joan Benach, metge i salubrista, és director de GREDS-EMCONET (UPF). Ha reflexionat sobre la complexitat del terme de "salut". Més enllà de la definició de la OMS, ha tingut en compte algunes de les premises del dr. Jordi Gol (Congrès de Perpignan, 1976): "La salut és una forma de vida, autónoma, solidària i joiosa". Una altre definició és la que utilitza el moviment de defensa dels pobles (Bangladesh, 2008), la salut és un tema social, econòmic i polític. És un dret fonamental i per assoliar-ho s'han de posar en qüestió molts interessos de molts poderosos".  En Joan també ha assenyalat que la promoció d'una salut més equitativa no té perquè ser més saludable, és a dir, una mala salut distribuïda de manera similar en una població pot ser més equitativa. El repte esta en promoure una millor salut pública, més equitativa i de qualitat.

La Maribel Pasarín, metgessa de salut pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, ha parlat sobre els determinants de la salut i desigualtat en l'entorn urbà, les desigualtats en salut en els barris de barcelona, barris segons graup de privació socioeconòmica  i indicadors de salut, el pla de salut als barris a barcelona. L'acció comuniària en la salut com a procés de dinamització de les relacions per la millora del benestar de les persones a través d'un abordatge integral i amb la participació dels diferents agents. Ha parlat  "Urban Heart", com a instrumentl que permet identificar aquells barris amb pitjors indicadors de salut i els seus determinants. I del programa de "Barcelona Salut als Barris", que ja té 10 anys de recorregut i es presenta com una estratègia per reduir les desigualtats en salut entre els baris en situació desafavorida i la resta de Barcelona.

Projectes comunitaris i de foment del benetar per a una salut més inclusiva

A més, la jornada ha servit per conèixer projectes de prevenció i promoció comunitària de la salut de les persones, reconeguts i premiats com a bones pràctiques, tant en matèria de prevenció com de promoció de la salut: el projecte d'acció comunitària Radars, adreçat a detectar i prevenir situacions de risc de les persones grans i a pal·liar l'impacte de la solitud no desitjada en diferents barris de Barcelona; el projecte de l'Ajuntament de Salt "Joves Vip", que promou hàbits i estils de vida saludable del jovent per una millora de la relació amb el propi cos, ment, emocions i amb l'entorn; i un projecte amb segell vilanoví, "Actúa, tots per tots" del Grup Atra, que, des d'una perspectiva inclusiva i comunitària, fomenta el suport a la vida autònoma de persones amb trastorn mental a través del voluntariat.

VÍDEOS VIII JORNADA

Ja podeu visionar els vídeos de la jornada en el següent ENLLAÇ.