Esteu aquí: Inici / Idees en moviment / Serveis Socials de Vilanova i la Geltrú ofereix formació per a la promoció i sensibilització en l'estalvi energètic. Això ho ha fet a través de l'organització de dos tallers grupals on s'han donat pautes per a l'estalvi energètic en l'àmbit domèstic
Sota el títol "Estalvia en la factura de l'energia", aquests dos tallers han respost a les següents qüestions sobre l'economia de la llar: "podem contractar la llum o l'aigua d'una manera més econòmica" ? "què pagem a les factures" ? "podem accedir a bonificacions socials" ? o "quins són els consells d'estalvi més utils"?

Antecedents: "Sumem energies"

L'any 2014, l'Ajuntament va començar a fer auditories energètiques als habitatges de famílies que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica, emmarcades en el projecte “Sumem energies”, una iniciativa municipal pionera impulsada per les regidories de Serveis Socials i Medi Ambient (mitjançant l'Agència Local de l'Energia) de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Més endavant s'hi va sumar la Diputació de Barcelona, i gràcies al seu suport, s'han seguit fent auditories (durant els darrers 6 mesos se n'han fet 28).

Un dels objectius d'aquest projecte és, des d'una mirada i atenció ransversal,donar suport a les famílies més afectades per la crisi a estalviar diners en les factures de la llum, l'aigua o el gas. Mitjançant una diagnosi de la llar, els auditors poden detectar quin tipus de subministrament tenen contractat al domicili, si és bo canviar-lo, i si s'utilitzen sistemes poc eficients, amb baix rendiment i alt consum. També es valora si aquella família, per les seves circumstàncies, és candidata a descomptes o a bonificacions socials. A partir d'aquesta anàlisi es proposen consells d'estalvi, revisions de les instal·lacions, incorporant al domicili elements d'estalvi, com temporitzadors, airejadors d'aigua a les aixetes, llums led, o aïllaments per portes i finestres.

En una auditoria s'intervé en tots aquests factors dels subministraments d'aigua, llum i gas, que sumats poden arribar a aconseguir un estalvi mitjà de fins a 400€ anuals.

Pedagogia per a l'estalvi energètic de la llar

Una de les accions que incorpora l'auditoria és aquesta formació grupal de totes les famílies beneficiades a través de dues formacions molt pràctiques sobre estalvi energètic i reducció de l'import de les factures, una adreçada a les llars auditades, i una altra oberta a totes les famílies que reben suport dels serveis socials municipals i que tenen factures elevades amb possibilitat d'estalvi.