Esteu aquí: Inici / Idees en moviment / Exposició sobre els "600 anys del poble gitano a Catalunya" a la Casa del Mar de VNG que es podrà visitar fins el 20 de juliol
L'any 2001 el Parlament de Catalunya va reconèixer la identitat del poble gitano i el valor de la seva cultura com a salvaguarda de la seva realitat històrica, i va instar el Govern a contribuir a difondre el reconeixement de la cultura gitana i del seu valor per a la societat catalana. La mostra itinerant s'emmarca en el conjunt d'accions i línies de treball recollides al Pla Integral del poble gitano a Catalunya 2017-2020, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat. Una de les finalitats d'aquest Pla és la difusió i el coneixement del poble gitano i la seva cultura, com a punt bàsic del reconeixement institucional vers aquest poble.

600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya

El mes de novembre de 2015 es van complir els 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya i des de llavors es commemora aquesta efemèride sota el lema "600 anys del Poble Gitano a Catalunya, amb la voluntat de promoure la història i la cultura gitana com a part de la cultura catalana, fer difusió dels seus valors i de la seva contribució a la cultura de Catalunya, a més d'afavorir la igualtat i la no discriminació.

A l'acte d'inauguració hi van assistir el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls; l'alcaldessa accidental de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; i el responsable del Programa del Poble Gitano i Innovació Social, Ramon Vílchez; així com la regidora de Polítiques de Ciutadania, Blanca Albà; i el president de l'Associació Cultural Gitana de Vilanova i la Geltrú, Àngel Gimenez. En els seus parlaments, Valls i Arnau van recordar "la necessitat de donar a conèixer la cultura gitana com a part de la cultura catalana, ja que sovint, la desconeixença de les tradicions del poble romaní ens ha portat a no valorar la gran contribució cultural, socials, lingüística i artística d'aquest poble".

Durant l'acte s'ha projectat el vídeo dels "600 anys del poble gitano a Catalunya", i s'ha fet un reconeixement a la comunitat gitana: la jove gitana Naiara Giménez, estudiant de batxillerat, ha fet el lliurament dels diplomes als joves gitanos que han acabat primària.

La mostra itinerant s'emmarca en el conjunt d'accions i línies de treball recollides al Pla Integral del poble gitano a Catalunya 2017-2020, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, des de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat.

Més informació.