Esteu aquí: Inici / Idees en moviment / Es presenta el protocol d'abordatge al maltractament a les persones grans a VNG per tal de treballar en comú per a una intervenció més eficient i garantir els drets i la protecció de les persones grans
En els darrers anys s'ha pogut constatar que el maltractament o tracte inadequat a les persones grans s'està fent cada cop més visible com a conseqüència de l'allargament de de l'esperança de vida i l'augment de les persones grans. El dijous 18 de juny va tenir lloc la presentació d'aquest protocol que neix fruit de la necessitat per part de tots els agents i dispositius implicats a VNG de donar resposta en situacions de maltractament a la gent gran, consensuant instruments i un mètode de treball en comú.

El Centre Multiserveis La Plataforma va acollir dijous la presentació del Protocol d'abordatge al maltractament a les persones grans, amb la presència de la regidora de Polítiques de Ciutadania, Blanca Albà; de l'advocat especialitzat en la defensa de la gent gran Jordi Muñoz, de l'associació EIMA; de la cap de Serveis Socials, Marta Rovira; i de les representants tècniques del grup de treball responsable de l'elaboració, posada en marxa i seguiment de la implementació del protocol, Mireia Ferret i Toñi Gahete.

Un fet que afecta principalment a persones grans vulnerables i dependents, que poden presentar fragilitat física, intel·lectual o psicològica, i que les fa susceptibles de patir-ne. Alguns factors de risc són l'aïllament social, l'estrès del cuidador, malaltia mental, drogodependència, problemes socioeconòmics o antecedents de violència familiar.

L'elaboració d'aquest protocol neix com a fruit de la necessitat, per part de tots els agents i dispositius implicats de Vilanova i la Geltrú, de donar resposta en situacions de maltractament a la gent gran, consensuant instruments i un mètode de treball en comú que facilitin als professionals dur a terme accions preventives i intervenir amb les persones implicades de manera eficient, garantint els drets i la protecció de les persones grans.

Protocol d'abordatge al matractrament de les persones grans

El Protocol s'estructura en els 3 grans nivells d'intervenció: la prevenció, la detecció (primer amb la sospita i després amb la valoració), i la intervenció i recuperació.

Per tal de proporcionar criteris per prevenir, detectar i intervenir de forma eficaç en l'atenció a les persones grans, s'han establert circuits i procediments de treball entre serveis socials, salut, justícia i els cossos de seguretat. El Protocol l'han elaborat conjuntament diversos agents socials del territori, que conformen la comissió d'inici i seguiment: les Àrees Bàsiques de Salut de la ciutat, el Servei de Geriatria del Consorci Sanitari del Garraf, la Unitat de Cronicitat Garraf, el Centre Salut Mental d'Adults Garraf, el cos de Mossos d'Esquadra i, per part de l'Ajuntament, les regidories de Serveis Socials i Salut i de Gent Gran, l'Oficina de l'Espai d'Equitat, la Policia Local i el Programa Referent comunitari/a de dependència Alt Penedès-Garraf.

Podeu consultar el protocol aquí

Més informació