Esteu aquí: Inici / Idees en moviment / VNG s'adhereix a la comunitat Dementia Friendly, fent de la nostra una ciutat pionera en l'adhesió en aquesta comunitat amable i acollidora per a les persones amb alguna malaltia neurodegenerativa i/o deteriorament cognitiu
Una de les accions d'aquesta campanya és que inclou un Decàleg de Bones Pràctiques que ha fet l'Espai Social de la Fundació Catalunya-La Pedrera per a persones amb dèficits de memòria. Aquesta campanya compta amb el suport de Gent Gran de la la Regidoria de Polítiques d'Atenció a la Ciutadania

L'Espai Social de la rambla Samà de VNG ha servit d'escenari per a la presentació d'aquest projecte i del Decàleg de Bones Pràctiques fet per persones amb dèficits de memòria del programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

L'origen de les comunitats Dementia Friendly

El Japó és un país amb una població molt envellida, i és una cultura que té molts estigmes i prejudicis vers les demències. Aquests factors van provocar que l'any 2004 sorgís un projecte per construir una imatge positiva i un entorn més inclusiu al voltant de les persones que pateixen aquesta malaltia. Aquest projecte s'ha desenvolupat després a altres països, especialment a la Gran Bretanya.

La iniciativa a VNG

Des de l'Espai Social de Vilanova i la Geltrú s'ha impulsat una acció per a fer que la ciutat esdevingui una Comunitat Dementia Friendly, i treballar per la reducció d'estereotips i prejudicis que afecten a aquest col·lectiu, i promoure la seva autonomia i independència, aportant solucions basades en la comunitat.

La iniciativa es va donar a través de la realització  d'un treball amb les persones participants al programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) de la Fundació Catalunya-La Pedrera), com a protagonistes del projecte. Més de 40 persones de Vilanova i la Geltrú han fet trobades diàries per reflexionar, compartir i explicar quines són les dificultats amb les que es troben diàriament quan surten al carrer relacionades amb la memòria, la desorientació, la comunicació, la pròpia identitat i l'aïllament social.


Un cop detectades les necessitats, s'ha elaborat un Decàleg de Bones Pràctiques amb pautes i consells que tenen com a objectiu millorar la convivència i promoure les bones pràctiques entre la ciutadania. El disseny del Decàleg l'ha realitzat una alumna de l'EMAiD (Escola Municipal d'Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú).

Tal i com ha explicat les regidora de polítiques de Ciutadania, Blanca Albà, amb aquesta acció Dementia Friendly es vol transmetre una imatge positiva de la vellesa i de les persones grans amb demència, i que la nostra ciutat esdevingui més acollidora i inclusiva.

En la presentació de l'acte de presentació, la Fundació Catalunya La Pedrera ha convidat a la professora Claire Goodman, qui ha fet una conferència sobre comunitats Dementia Friendly a la Gran Bretanya. Goodman és professora de Recerca en Salut a la Universitat de Hertfodshire i Directora de l'Institut Nacional de Recerca en Salut de l'Est d'Anglaterra.

El programa REMS

El programa REMS té com a objectiu la millora de la qualitat de vida i el benestar emocional de persones amb deteriorament cognitiu lleu o moderat derivat de malalties neurodegeneratives (Alzheimer, Parkinson,  ictus, o dèficits de memòria propis de l'envelliment).

Es fonamenta en teràpies no farmacològiques amb l'objectiu de mantenir l'autonomia i les capacitats físiques i cognitives el màxim temps possible, oferint informació i suport a les famílies cuidadores. El programa es desenvolupa als 25 Espais Socials de la Fundació Catalunya La Pedrera, i inclou activitats cognitives, físiques, i en el lleure, a més de tallers, col·loquis i conferències sobre temes relacionats amb l'alimentació, l'adaptació de la llar, les millores tècniques o aspectes jurídics. També s'organitzen grups de suport a familiars, espais de trobada oberts a la comunitat, i serveis com suport psicològic individual, fisioteràpia individual, o dinars en companyia.

A Vilanova i la Geltrú, 43 persones gaudeixen del programa REMS cada matí de dilluns a divendres, derivades des de l'Equip d'Atenció a les Dependències del Serveis Socials municipals, dels Centres d'Atenció Primària, o del Servei de Neurologia de l'Hospital Sant Antoni Abat.

Decàleg de Bones Pràctiques
Més informació


@PedreraFundacio
#ProgramaREMS #DementiaFriendly
Claire Goodman @HDEMCOP