Esteu aquí: Inici / Butlletí de la Inclusió Social a VNG ! / La Jornada de la Inclusió Social torna a omplir el Neàpolis per seté any consecutiu amb el tema de la cultura inclusiva i l'art com a eina de transformació.
Enguany s'ha mostrat una jornada amb caràcter dinàmic i vivencial, apostant per l'accessibilitat. S'ha comptat amb la ponència de l'Antonio Ariño, expert en Sociologia de la Cultura, i s'han mostrat projectes que aposten per la música, la dansa, el teatre i la pintura com a expressions artístiques transformadores i inclusives.

Persones d'arreu de Catalunya i de diferents formacions i professions han vingut des de diferents municipis per gaudir d'aquesta jornada que ja porta 7 edicions sensibilitzant sobre les diferents cares de l'exclusió social i els processos que genera, i mostrant projectes innovadors que donen respostes creatives i innovadores a la inclusió social. I és que, a banda de sensibilitzar sobre la inclusió social, un dels principals objectius d'aquesta jornada és transmetre coneixement i eines per a un plantejament inclusiu en el disseny i intervenció social des de diferents àmbits (cultural, d'habitatge, joventut...).

Teresa Llorens, 3a tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Convivència i Equitat, obria la jornada recordant que "la democratització de la Cultura és una de els voluntats d'aquest govern, amb l'objectiu de treballar per una ciutat més justa i igualitària, i és per això que estem duent a terme diversos programes i projectes". Entre ells, destaquen l''Apropa Cultura", el programa "Escena 25", l'"Anem al teatre", o la forta aposta de la xarxa de biblioteques de VNG per ser inclusives i afavorir l'accessibilitat a la cultura a les persones en risc d'exclusió social.  Per la seva banda, l'alcaldessa Neus Lloveras ha felicitat l'organització, VNG Inclusió, per haver consolidat una jornada que ja arriba a la 7a edició, que compta amb ponents de reconegut prestigi, i en el mateix sentit s'expressava Soledad Bravo, de Benestar Social de l'Àrea de Serveis a les Persones de la Diputació de Barcelona, que es mostra convençuda que "una societat que promou la cultura és una societat que promou les oportunitats".

La jornada, conduïda per la periodista i escriptora Magda Bandera, ha tingut enguany un caràcter dinàmic i vivencial i apostant per l'accessibilitat de la jornada, ja que s'ha comptat amb un servei d'LS, d'interpretació en llengua de signes, per fer accessible la jornada al públic sord i sordcec. S'han projectat vídeos motivacionals i s'han fet performances artístiques a càrrec d'algunes de les experiències que han participat. Les primeres ponències han estat sobre projectes que treballen en l'expressió artística i inclusió social en la música i la dansa: "Participació, educació i professionalització artística, un dret a l'abast de tothom?", a càrrec de Queralt Prats, creadora i directora d'ARTransforma; i "La dansa inclusiva: art, creació i diversitat", a càrrec de Neus Canalias i Francesc Ramírez, de l'Associació Innerland Projekt.

La conferència central l'ha ofert Antonio Ariño, Catedràtic de Sociologia i Vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, sota el títol "Participació Cultural i Inclusió Social", qui ha reflexionat sobre els diferents graus de participació cultural, la necessitat d'adaptar-les a la diversitat de públics culturals i plantejar un disseny de polítiques educatives i culturals més inclusives per a una societat diversa. La resta d'experiències que s'han presentat han emfatitzat l'efecte del teatre i les arts plàstiques com a formes de transformació comunitària i personal: la "Comèdia de la improvisació: una experiència teatral amb persones en situació d'exclusió social i/o aïllament social", a càrrec del Grup de Teatre del Club Social Andana, i Cristina Benesey, educadora social del PLIS de Mataró, dinamitzadora el grup de teatre; i el "Grup Unicidart, acompanyament en la experiència creativa i artística de persones amb trastorn mental", a càrrec de Jaume Albadó i Manuel Ricardi, del "El bollidor d'Art", taller d'art que ha col·laborat en un intercanvi artístic amb El Club Social El Turó de Vilafranca del Penedès. Algunes de les obres d'aquest intercanvi artístic es podran veure en l'exposició "Més panxa, poc cap", a la Biblioteca Joan Oliva i Milà fins el 8 de gener.

Per a les persones interessades en la temàtica, properament es publicaran els vídeos de la VII Jornada de la Inclusió Social al canal youtube de vnginclusió.

Podeu veure un àlbum de fotografies de la jornada aquí.